Kakaowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać, posiekać razem z masłem, dodać resztą składników i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i włożyć do zamrażalki na pół godziny (lub do lodówki na godzinę).
Masa:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać śmietany i budyń. Delikatnie zmiksować.
Wykonanie:
Jedną część ciasta takrujemy na uprzednio przygotowaną blachę. Podpiekamy około 15 minut. Następnie wylewamy gotową masę śmietanową i na wierzch tarkujemy resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Porady
Ciasto jest równie dobre w wersji bez kakao. Dodajemy budyń waniliowy:)
Komentarze