Kakaowy śmietanowiec

5 (191 ocen)

  • 2 min

Kakaowa odmiana zwykłego „sernika bez sera”. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki

    Ciasto

    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    1 łyżeczka śmieany
    1 kostka masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kakao

    Masa

    3x 400 gram śmietany 18%
    6 białek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu czekoladowego
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać, posiekać razem z masłem, dodać resztą składników i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i włożyć do zamrażalki na pół godziny (lub do lodówki na godzinę).
    Masa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać śmietany i budyń. Delikatnie zmiksować.
    Wykonanie:
    Jedną część ciasta takrujemy na uprzednio przygotowaną blachę. Podpiekamy około 15 minut. Następnie wylewamy gotową masę śmietanową i na wierzch tarkujemy resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Porady

Ciasto jest równie dobre w wersji bez kakao. Dodajemy budyń waniliowy:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować