Kakaowy biszkopt

5 (163 ocen)

W poszukiwaniu idealnego przepisu na biszkopt, moja mama odgrzebała stary zeszyt z notatkami, a w nim przepis na kakaowy biszkopt. Wyrósł pięknie, stanowi wyśmienita bazę to wszelkiego rodzaju tortów

Składniki:

  • 5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g mąki pszennej
    2,5 łyżki kakao
    150g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kakaowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) o średnicy około 20cm i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować