Kajmakowy słonecznikowiec

5 (179 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To pyszne i wbrem pozorom bardzo łatwe ciasto, które wcale nie jest takie słodkie, jak mogło by się wydawać.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa słonecznikowa: 1,5 kostki margaryny lub masła, 1 puszka masy kajmakowej, 300g łuskanego słonecznika, 5 łyżek mleka, 0,5 szklanki cukru
    Dodatkowo: 500ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Kajmakowy słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30min. w temp. 180st. C. Studzimy.
  • 2. Masa: 0,5 kostki margaryny, mleko i cukier rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy słonecznik, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min. Wylewamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150st. C. na ok. 25-30min. Studzimy i kruszymy. Pozostałą margarynę mieszamy mikserem z masą kajmakową i dodajemy słonecznik. Wykładamy na ciasto.
  • 3. Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder. Wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować