Kajmakowa babeczka

0 (0 ocen)

Jedna z najlepszych babek jakie miałam w ostatnim czasie spróbować.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 łyżka brązowego cukru
    sok z 1 cytryny
    10 dag masła
    30 dag masy kajmakowej
    18 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
    2 łyżki mleka
    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kajmakowa babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmelowa babeczka 1. Masę kajmakową utrzeć z masłem i delikatnie podgrzać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju sosu.
  • 2. Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, następnie delikatnie połączyć z żółtkami oraz sok z cytryny. Do ubitych jajek dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodać przestudzoną masę karmelową. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz napełnić ciastem.
    Piec 50-55 min w temp 180st po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polać sosem kajmakowym i posypać wcześniej uprażonymi migdałami.
  • 3. Sos karmelowy:
    Masę kajmakową połączyć z mlekiem lekko podgrzewając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować