Jedna z najlepszych babek jakie miałam w ostatnim czasie spróbować.
Składniki:
5 jajek
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 cytryny
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej
18 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych
Kajmakowa babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę kajmakową utrzeć z masłem i delikatnie podgrzać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju sosu.
2.Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, następnie delikatnie połączyć z żółtkami oraz sok z cytryny. Do ubitych jajek dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodać przestudzoną masę karmelową. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz napełnić ciastem.
Piec 50-55 min w temp 180st po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polać sosem kajmakowym i posypać wcześniej uprażonymi migdałami.
3.Sos karmelowy:
Masę kajmakową połączyć z mlekiem lekko podgrzewając.
Komentarze