Kacapoły czyli kluski ziemniaczane

4.94 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Kacapoły to regionalne danie moich okolic . W oryginale kluski te podawane są z serem na słono , moja rodzinka nie lubi takiej wersji , wiec ja robię je na słodko . Takie pamiętam z dzieciństwa , takie robi moja mama , takie robię ja dla swojej rodzinki , bo właśnie takie nam smakują najbardziej ;)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
    1/2 kg ziemniaków ugotowanych
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soli
    NADZIENIE :
    400 g sera białego
    żółtko
    cukier do smaku
    Szczypta soli
    masło do polania klusek
Wystaw ocenę:

4.94 (179 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki obrać , zetrzeć na małych oczkach , odcisnąć przez lnianą ściereczkę , tetrę lub gazę . Sok z wyciśniętych ziemniaków odstawić
  • 2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem , dodać do surowych ziemniaków , wsypać mąki i sól . Sok z wyciśniętych ziemniaków delikatnie zlać , powstałą na dnie naczynia skrobię dodać do masy ziemniaczanej , wszystko szybko ale dokładnie wyrobić
  • 3. Do sera dodać żółtko , sól ,cukier , wszystko dokładnie utrzeć
  • 4. Z gotowej masy formować małe placki , kłaść porcje sera , formować kulki , wrzucać na gotując, się wodę , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką , gotować na wolnym ogniu około 15 minut
  • 5. Masło stopić , polać kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować