Sos Jack Daniel's po raz pierwszy jadłam będąc w USA. Kilka lat później, metodą prób i błędów, pytając znajomych ze Stanów i czytając w internecie, udało mi się zrobić coś podobnego...
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- piersi z kaczki (ze skórą): 2 sztuki
- czosnek (zmiażdżony): 2 ząbki
- sok ananasowy (z puszki): 1 szklanka
- sos teriyaki: 4 łyżki
- sos sojowy: 1 łyżka
- cukier brązowy: 4 łyżki
- sok z cytryny: 3 łyżki
- cebula (zmielona lub rozdrobniona blenderem): 2 łyżki
- ananas (zmielony lub rozdrobniona blenderem): 2 łyżki
- whisky (można wlać więcej): 2 łyżki
Kaczka z grilla z sosem jack daniel's - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu (zaczynając od czosnku kończąc na whisky) umieścić w rondelku i gotować około 30 minut, do czasu zgęstnienia.
2.Piersi kaczki umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku, odstawić do lodówki na całą noc. Grillować po ok. 7 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posmarować sosem.
Podawać pokrojone w plastry z sosem i soczewicą.
Komentarze