Kaczka z grilla z sosem Jack Daniel's

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sos Jack Daniel's po raz pierwszy jadłam będąc w USA. Kilka lat później, metodą prób i błędów, pytając znajomych ze Stanów i czytając w internecie, udało mi się zrobić coś podobnego...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kaczki (ze skórą): 2 sztuki
    - czosnek (zmiażdżony): 2 ząbki
    - sok ananasowy (z puszki): 1 szklanka
    - sos teriyaki: 4 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - cukier brązowy: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - cebula (zmielona lub rozdrobniona blenderem): 2 łyżki
    - ananas (zmielony lub rozdrobniona blenderem): 2 łyżki
    - whisky (można wlać więcej): 2 łyżki

Kaczka z grilla z sosem jack daniel's - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu (zaczynając od czosnku kończąc na whisky) umieścić w rondelku i gotować około 30 minut, do czasu zgęstnienia.
  • Kaczka 2. Piersi kaczki umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku, odstawić do lodówki na całą noc. Grillować po ok. 7 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posmarować sosem.
    Podawać pokrojone w plastry z sosem i soczewicą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy