Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów

    3 kwaśne jabłka

    0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy

    1/4 szklanki oleju

    4 ząbki czosnku

    2 łyżki majeranku

    sól,pieprz

    1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

    1 łyżka płynnego miodu

    Solanka do moczenia kaczki :

    2 łyżki soli na 1 litr wody


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą kaczkę, wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę majeranku, miód i dokładnie mieszamy. Kaczkę faszerujemy przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, kolejne 1,5 – 2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Miód Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować