Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy , suszymy i nacieramy solą ,pieprzem , roztartym czosnkiem oraz majerankiem. Pozostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce .
2.Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki .Polewamy miodem i oprószamy majerankiem . Mieszamy i mamy farsz.
3.Farszem nadziewamy kaczkę , spinamy wykałaczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .Pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem , po godzinie odlewamy tłuszcz i obracamy kaczkę na 30 minut grzbietem do góry , pieczemy już bez przykrycia .Kończymy piec kaczkę piersią do góry .
4.Skórka musi być chrupiąca i dobrze wypieczona więc pod koniec włączamy termoobieg . Smacznego.
Komentarze