Kaczka pekin w ziołowej marynacie, zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, usuwamy niepotrzebne części, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kaczkę Pekin nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony oraz w środku, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest ją przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
2.Po upływie tego czasu lub dnia następnego obieramy warzywa i kroimy według własnego gustu. Ja ziemniaki obrałam i zostawiłam w całości, cebulę i marchew pokroiłam w mniejsze części, tak jak widać na zdjęciu. Do brytfanny włożyłam kaczkę, wokół niej ułożyłam warzywa, które posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, podlałam sokiem z miski w której marynowała się kaczka. Brytfannę zamknęłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłam przez 50 minut w zamknięciu, następnie odkryłam i piekłam jeszcze 20 minut aby kaczka ładnie się zarumieniła i skórka była chrupiąca. Kaczka wyszła pyszna i soczysta w środku. Podajemy z upieczonymi warzywami i buraczkami.
Komentarze