Kaczka faszerowana jabłkiem i żurawiną

4.5 (154 ocen)

Kaczka idealna, miękka i soczysta w środku z chrupiącą złocistą skórką na zewnątrz.Znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki:

  • kaczka (u mnie 2kg)
    2 jabłka (twarde i kwaśne)
    garść suszonej żurawiny
    4 łyżki masła lub oleju
    2 łyżki suszonego majeranku
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1.
    Piekarnik nagrzej do 200 st.C.Kaczkę umyj i osusz, usuń z niej włoski. W przypadku kaczki mrożonej najlepiej dzień przed pieczeniem rozmrozić ją w lodówce. Jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne a skórkę pozostaw. Do wnętrza kaczki włóż ciasno jabłka wraz z żurawiną.
  • ... 2. Aby farsz nie wyleciał możesz kaczkę spiąć wykałaczkami.
  • ... 3. Natrzyj przyprawami i polej masłem lub olejem,ułóż w naczyniu żaroodpornym Wstaw kaczkę na najniższą półkę w piekarniku. Kaczkę pieczemy tyle czasu ile waży, u mnie 2 godziny. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Na pół godziny przed końcem pieczenia ustaw funkcję grill w piekarniku i zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego po to by skórka ładnie się zrumieniła.W tym czasie obróć kaczkę 2-3 razy, tak aby opiec ją z każdej strony i aby dokładnie obtoczyć ją w powstałym sosie. Upieczoną kaczkę wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i pozwól jej odpocząć przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować