Kaczka faszerowana jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Piekarnik nagrzej do 200 st.C.Kaczkę umyj i osusz, usuń z niej włoski. W przypadku kaczki mrożonej najlepiej dzień przed pieczeniem rozmrozić ją w lodówce. Jabłka pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne a skórkę pozostaw. Do wnętrza kaczki włóż ciasno jabłka wraz z żurawiną.
2. Aby farsz nie wyleciał możesz kaczkę spiąć wykałaczkami.
3.Natrzyj przyprawami i polej masłem lub olejem,ułóż w naczyniu żaroodpornym Wstaw kaczkę na najniższą półkę w piekarniku. Kaczkę pieczemy tyle czasu ile waży, u mnie 2 godziny. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Na pół godziny przed końcem pieczenia ustaw funkcję grill w piekarniku i zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego po to by skórka ładnie się zrumieniła.W tym czasie obróć kaczkę 2-3 razy, tak aby opiec ją z każdej strony i aby dokładnie obtoczyć ją w powstałym sosie. Upieczoną kaczkę wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i pozwól jej odpocząć przez 10 minut.
Komentarze