Sos pomarańczowo-miodowy wydobywa z czerwonej kapusty niepowtarzalny aromat i smak. Kaczka podana na takiej kapuście zaskarbi serca Waszych gości podczas świątecznego czy rodzinnego obiadu. Jako dodatek proponuję podać malutkie kluseczki.
Składniki:
• 4 kacze nóżki ze skórą,
• ½ główki czerwonej kapusty,
• 2 szklanki soku pomarańczowego,
• 2 łyżki miodu,
• 2 łyżki octu z czerwonego wina,
• Sól,
• Pieprz,
Kacze nóżki podane na pomarańczowo-miodowej czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i drobno szatkujemy.
2. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy sokiem pomarańczowym dodajemy miód i ocet. Kapustę wstawiamy na mały gaz i dusimy pod przykryciem.
3. Następnie wyjmujemy kacze nogi i nacinamy kratkę na skórze. Nogi obsmażamy na patelni z obu stron na rumiano.
4.Nóżki przekładamy do garnka z kapustą i dusimy całość razem do miękkości mięsa – około 1 godziny. W między czasie danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5.Kaczkę podajemy na ciepło na kapuście. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaczki lub kluski.
Życzę smacznego :-)
Komentarze