Nawet Ci na diecie mogą go jeść ! Jest lekki i orzeźwiający.PYCHA :)
Składniki:
Spód:
- 240 g. ciastek maślanych
- 140 g. masła
Masa serowo- jogurtowa:
- 400 g. sera twarogowego (2 kostki)
- 600 g. jogurtu greckiego
- 50 g. cukru pudru
- 2 łyżeczki CUKRU Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ (firma KOTANYI)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 80 ml. wody (ok. 15 łyżeczek)
Mus z brzoskwini:
- puszka brzoskwiń (850ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżeczek żelatyny
- 100 ml wody
Jogurtowy sernik na zimno z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciastka pokruszyć i zblendowac. Masło rozpuścić i wlać do ciastek. Wymieszać aż ciastka bd mokre,
Wyłożyć na tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną pergaminem.
Wstawić do lodówki.
2.Twaróg zmiksować, dodać jogurt. Miksować do utworzenia gładkiej masy ok 3 min. Dodać cukier, cukier z wanilią- miksować.
Żelatynę zalać wodą. Poczekać kilka minut aż spęcznieje. Następnie postawić na palniku o małym ogniu i mieszać aż się rozpuści (nie może zagotować się)
Gotową wlać do masy serowo- jogurtowej. Dokładnie wymieszać. Wylać na ochłodzony z lodówki spód. Wstawić do lodówki.
3.Mus brzoskwiniowy:
Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i przelać do miski (wraz z sokiem). Zmiksować blenderem.
Dodać sok z cytryny, cukier puder i dalej miksować.
Żelatynę zalać wodą. Poczekać kilka minut aż spęcznieje. Następnie postawić na palniku o małym ogniu i mieszać aż się rozpuści (nie może zagotować się). Następnie wlać ją do musu i dobrze wymieszać.
Mus wylać na stężałą masę serowo- jogurtową. Ponownie wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej do następnego dnia.
Komentarze