Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i o zniewalającym smaku ciasto ( chlebek ) pomarańczowo-jagodowym to świetna propozycja na wiosenno- świąteczne ciasto idealne do kawy ; )
1 godz. 15 min
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/3 szklanki oleju
1 szklanka jagód ( u mnie mrożone )
1 łyżka mąki
Lukier pomarańczowy
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę (około 4 minut). Do masy jajecznej dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, jogurt i skórkę z pomarańczy – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Jagody obtaczamy w 1 łyżce mąki i dodajemy je do ciasta – mieszamy ciasto starannie łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotowe ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Uwaga. Chlebek może pęknąć, wtedy po 45 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 30 minut. Powinno się wtedy ładnie zasklepić. Upieczony chlebek odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier łącząc cukier puder z sokiem pomarańczowym aż cukier się rozpuści i powstanie masa o gęstości ciasta naleśnikowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy chlebek i odstawiamy na minimum godzinę. Serwujemy z ulubioną herbatą, kawa lub szklanką kakao : )
Komentarze