Jogurtowiec pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO Wszystkie podane składniki przełożyć do miski. Razem zagnieść na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną dać do zamrażalnika a drugą wyłożyć na blaszkę z pergaminem.
MASA JOGURTOWA Białka ubić na sztywną pianę. Jogurty, cukier oraz proszek budyniowy przełożyć do miski. Laskę wanilii rozciąć. Ostrym nożem wyskrobać ze środka ziarenka i przełożyć do miski z jogurtami. Masę jogurtową dokładnie wymieszać. Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać ze sobą - najlepiej drewnianą łyżką. Masę przełożyć na wyłożone na blaszce ciasto. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na wierch na tarce o dużych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec dobrą godzinę w 180 st C.
Komentarze