Jogurtowiec z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.
2.Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką.
3.Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia.
4.Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała.
Porady
Takie ciasto zrobimy bez pieczenia na biszkoptach.
Komentarze