Ciasto robi się niezwykle szybko, łatwo oraz tanio.
60 min
Składniki:
kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
3 kubeczki (od tego samego jogurtu) mąki pszennej
1,5 kubeczka (od jogurtu) cukru
1 kubeczek (od jogurtu) oleju roślinnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
Ciasto jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy jogurt. Kubeczek od jogurtu napełniamy olejem roślinnym i dodajemy olej do jogurtu. do tej samej miski wbijamy jeszcze 3 całe jajka. Całość lekko mieszamy lyżką.
2.Do drugiej misku wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Zawartość tej miski dokładnie mieszamy.
3.Zawartość pierwszej miski wlewamy do drugiej miski. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut (gdy jogurt był rzadki, może być dłużej). Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (jeśli ciasto jest już gotowe patyczek powinien być suchy).
Komentarze