Jogurtowe ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem, kakao i ubite na sztywno białka. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ciasta wyłożyć oddzielne do blach wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych margaryną (wym. blachy: 22 x 32) Piec 30 minut w temp.180 s C.
Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt, kefir i maślankę wymieszać i dodać galaretkę - zmiksować. Połowę masy wyłożyć na placek, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Wstawić do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody - odstawić do lekkiego stężenia i zalać wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego :)
Komentarze