jogurtowo-czosnkowe piersi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

lubię eksperymentować w kuchni. Ta potrawę wymyśliłem na urlopie.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    jogurt naturalny 150ml
    3-4 ząbki czosnku
    olej
    ser żółty (około 150g do posypania)
    sól,pieprz

Jogurtowo-czosnkowe piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przekrawamy na pół . Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy do niego jogurt naturalny. Mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • 2. Piersi z kurczaka wkładamy do rękawa foliowego i wlewamy marynatę. Całość marynujemy 45minut . W trakcie gdy nasze piersi się marynują ścieramy żółty ser.
  • 3. Po upływie 45 minut wyciągamy nasze piersi z rękawa i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego olejem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 40 minut. W połowie czasu pieczenia posypujemy całość startym serem.

Porady

Zamiast świeżego czosnku można użyć także granulowanego. Najlepiej smakuje z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy