Jogurtowo-czosnkowe piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka przekrawamy na pół . Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy do niego jogurt naturalny. Mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
2.Piersi z kurczaka wkładamy do rękawa foliowego i wlewamy marynatę. Całość marynujemy 45minut . W trakcie gdy nasze piersi się marynują ścieramy żółty ser.
3.Po upływie 45 minut wyciągamy nasze piersi z rękawa i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego olejem i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 40 minut. W połowie czasu pieczenia posypujemy całość startym serem.
Porady
Zamiast świeżego czosnku można użyć także granulowanego.
Najlepiej smakuje z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.
Komentarze