Pomysł na jesienny naleśnik, który łączy wykwintny smak jarzębiny i grzybów leśnych z naleśnikiem.
30 min
Składniki:
150 GRAM MĄKI
2 JAJKA
250 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
NADZIENIE:
SZKLANKA JARZĘBINY
UMYTEJ I OSUSZONEJ - NAJLEPIEJ ZEBRANEJ Z DALA OD ULICY W PRZECIWNYM WYPADKU PORZĄDNIE JĄ UMYJCIE !!!
1 - 2 JABŁKA
1 ŁYŻECZKA CHILLI PIEPRZ CAYENNE "KAMIS"
1 ŁYŻECZKA IMBIRU "KAMIS"
1 ZĄBEK CZOSNKU
2 ŁYŻKI CUKRU
1/3 SZKLANKI WODY
GRZYBY LEŚNE ( W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI NALEŚNIKÓW ) - UMYTE I OSUSZONE
2 ŁYŻKI MASŁA
Jesienne naleśniki z jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
2.NA JEDNEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI ( MAŁE OKOŁO 8 - 10 CM ) I ODKŁADAMY NA BOK, A NA DRUGIEJ PATELNI RÓWNOCZEŚNIE SMAŻYMY NA MAŚLE GRZYBKI PRZEZ 5 MINUT I ZOSTAWIAMY NA PATELNI.
3.DO RONDELKA WRZUCAMY JARZĘBINĘ, 1 ZĄBEK CZOSNKU, 2 ŁYŻKI CUKRU I ZALEWAMY WODĄ. JAK ZACZNIE WRZEĆ WRZUCAMY OBRANE I POKROJONE W PASECZKI JABŁKA I WSYPUJEMY CHILLI ORAZ IMBIR FIRMY "KAMIS"- GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WSZYSTKO ZMIĘKNIE.
4.ROBIMY WARSTWOWEGO NALEŚNIKA Z GRZYBAMI I POLEWAMY SOSEM Z JARZĘBINY.
Komentarze