Jesienne naleśniki z jarzębiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na jesienny naleśnik, który łączy wykwintny smak jarzębiny i grzybów leśnych z naleśnikiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 GRAM MĄKI
    2 JAJKA
    250 ML MLEKA
    SZCZYPTA SOLI
    2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
    WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
    MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)

    NADZIENIE:
    SZKLANKA JARZĘBINY
    UMYTEJ I OSUSZONEJ - NAJLEPIEJ ZEBRANEJ Z DALA OD ULICY W PRZECIWNYM WYPADKU PORZĄDNIE JĄ UMYJCIE !!!
    1 - 2 JABŁKA
    1 ŁYŻECZKA CHILLI PIEPRZ CAYENNE "KAMIS"
    1 ŁYŻECZKA IMBIRU "KAMIS"
    1 ZĄBEK CZOSNKU
    2 ŁYŻKI CUKRU
    1/3 SZKLANKI WODY
    GRZYBY LEŚNE ( W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI NALEŚNIKÓW ) - UMYTE I OSUSZONE
    2 ŁYŻKI MASŁA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Jesienne naleśniki z jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://pimpmypancakes.blogspot.com/ 1. PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
    ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
    PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
  • 2. NA JEDNEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI ( MAŁE OKOŁO 8 - 10 CM ) I ODKŁADAMY NA BOK, A NA DRUGIEJ PATELNI RÓWNOCZEŚNIE SMAŻYMY NA MAŚLE GRZYBKI PRZEZ 5 MINUT I ZOSTAWIAMY NA PATELNI.
  • 3. DO RONDELKA WRZUCAMY JARZĘBINĘ, 1 ZĄBEK CZOSNKU, 2 ŁYŻKI CUKRU I ZALEWAMY WODĄ. JAK ZACZNIE WRZEĆ WRZUCAMY OBRANE I POKROJONE W PASECZKI JABŁKA I WSYPUJEMY CHILLI ORAZ IMBIR FIRMY "KAMIS"- GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WSZYSTKO ZMIĘKNIE.
  • 4. ROBIMY WARSTWOWEGO NALEŚNIKA Z GRZYBAMI I POLEWAMY SOSEM Z JARZĘBINY.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jabłka Jarzębina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować