Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Proste, puszyste i pyszne, ucierane ciasto z gruszkami i cynamonem. Idealne na jesienną chandrę. Jego smak zachwyci wszystkich gości i domowników.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -2 łyżki cynamonu mielonego
    -3 szklanki mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 jaja
    -250 g śmietany 18%
    -1/4 szklanki oleju
    -2 twarde, słodkie gruszki

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wszystkie składniki (oprócz gruszek) ucieramy dużą, drewnianą łyżką na gładką masę bez grudek (margarynę należy wcześniej pokroić w kostkę)
  • 2 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm.
  • 3 3. Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone w półplasterki gruszki. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować