Jesienna pizza z dynią

4.48 (168 ocen)

Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie.

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ:

    3 szklanki mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki soli
    200 g surowej dyni hokkaido
    3 łyżki oleju rzepakowego

    DODATKI:

    3-4 łyżki sosu pomidorowego
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1/2 brokułu
    100 g surowej dyni hakkaido
    2 łyżki kukurydzy
    125 g mozzarelli
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Jesienna pizza z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Dynię zdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody.
  • image-0qd1bc7 2. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Zaczyn, zmiksowaną dynię i sól dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi objętość.
  • image-09m1ges 3. W czasie kiedy ciasto na pizzę rośnie przygotowujemy dodatki.
    Brokuł ugotować al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
    Dynię, cebulę i paprykę pokroić na kawałki i smażyć, aż zmiękną. Lekko doprawić.
  • image-1fpiixc 4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ale krótko i rozwałkować krążek o średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło.
    Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę, brokuły, dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować