Jesienna zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree:
Dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki. Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z niewielką ilością wody do pożądanej konsystencji.
2.Na oliwie podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę.
3.Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut.
4.Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.
5.Kosztujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw. Smacznego!
Porady
Można zamiast cukinii użyć kabaczka albo patisona. Inne odmiany dyni także się nadają, ale mają słabszy kolor.
Komentarze