Tarta ze śliwkami i pianką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotuj ciasto. wszystkie składniki zagnieć szybko, na zimnej stolnicy, aż powstanie elastyczne ciasto. owiń przezroczystą folią i włóż do lodówki żeby nieco podrosło. następnie cienko wałkujemy, wkładamy do wysmarowanej masłem formy, krawędzie podwijamy lekko do góry. nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. 10 minut.
2.wodę zagotuj z 5d cukru.budyń wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj do wody z cukrem, wymieszaj. całość jeszcze raz zagotuj. białka ubij z pozostałym cukrem na pianę i dodaj powoli do kremu.
3.śliwki umyj, przetnij i pół i wypestkuj. dżem podgrzej, rozsmaruj na cieście. następnie ułóż na tym owoce z kompotu, posmaruj kremem. startą z limetek skórkę rozsyp na kremie. na tym ułóż śliwki.
4.białka z cukrem i solą ubij na pianę dodaj szybko orzechy i mąkę kukurydzianą, szybko wymieszaj i wyłóż na ciasto.piecz w 180st. aż piana nabierze koloru. pozostaw do ostygniecia i posyp cukrem pudrem.
Komentarze