Zrobił mi się zapas chleba i coś musiałam z nim zrobić. Wykorzystałam go do przygotowania takich jajecznych kul. Jajka są na twardo by dało się ładnie przekroić ale smaczniejsze są bardziej miękkie ale znów nie za bardzo miękkie.
Jajko w skorupce z ciemnego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki chleba zamaczamy w bulionie i je odciskamy. Rozkruszamy je ale nie zgniatamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i marchew.
Rozgrzewamy natłuszczoną patelnię i na chwilę wrzucamy słonecznik. Dodajemy go do chleba. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można dodać troszkę roztrzepanego jajka.
Gotujemy jajka (nie muszą być na twardo a bardziej półtwardo). Jajka obieramy, oprószamy solą i pieprzem. Na dłoni rozpłaszczamy przygotowaną masę chlebową (jajko można obtoczyć w tartej bułce) jajko kładziemy na masie i oblepiamy je. Oblepione jajko obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano.
Komentarze