Jajka sadzone na jarzynce z selera i pora. Jest to świetna propozycja na śniadanie czy na ciepłą kolację. Jajka można także podać jako dodatek do obiadu - zamiast mięsa. Smaczne i proste.
Składniki:
4 jajka
Jarzynka:
1/2 średniego selera (200g)
15 cm-owy kawałek pora
50 g smalcu lub masła
1/2 łyżeczki kminku mielonego
szczypta imbiru
do smaku - sól, przyprawa typu Vegeta, pieprz biały mielony
Jajka sadzone na jarzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera obrać i pokroić w małą kostkę, pora posiekać. Tłuszcz rozpuścić na patelni o szerokiej powierzchni. Wrzucić rozdrobnione warzywa - smażyć ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Jarzynkę przyprawić kminkiem, imbirem, Vegetą i pieprzem.
2.Następnie wbić jajka, zachowując między mini odstęp.
3.Całość podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aż jajka będą odpowiednio ścięte. Jajka lekko posypać solą - podawać na ciepło z jarzynką.
Komentarze