Są rewelacyjne nie tylko na święta równie dobrze na kolacje lub śniadanie jeżeli mam więcej czasu...Są pyszne
60 min
Składniki:
10 jajek,400gr pieczarek,2 szlotki lub cebula,zielona cebulka lub szczypiorek,1łyżka majonezu,1łyżeczka musztrady,trochę świeżego koperku,sól,pieprz
Masło i olej do smażenia,bułka tarta do panierki
Jajka po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo.Cebulę ,pieczarki,szczypiorek i koper bardzo drobno kroimy.Na maślę podsmażamy najpierw cebulę potem dodajemy pieczarki doprawiamy do smaku,czekamy aż doparuje nadmiar wody.
Jajka musimy przekroić w pół i z tym jest najwięcej roboty...nalepiej ostrym nożem powoli przekrawać ,trzeba to robić delikatnie aby skorupka za bardzo nie popękała.Gdy jajka przekroimy wyciągamy za pomocą łyżeczki białko i żółtko,skorupki zostawiamy.Jajka drobno kroimy dodajemy do nich pieczarki,koper,szczypiorek ,majonez i musztardę ,doprawiamy do smaku.Nadzieniem wypełniamy skorupki,panierujemy w bułce tartej.Na rozgrzanej patelni z olejem i masłem układamy jajka bułka tartą do spodu,potem delikatnie obracamy i smażymy łąćznie tak ok 10 min.
Smacznego :)
Porady
Najlepiej smakują na ciepło ale można jeść na zimno też są smaczne.
Jest trochę roboty z tymi skorupkami ale warto :)
Komentarze