Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Pieczarki mieszamy aż ładnie się zrumienią i odparują puszczony sok. Na koniec je studzimy.
Wystudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie wyjmujemy z nich żółtka ( można łyżeczką). Do miski wkładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą.
Połówki białek wypełniamy farszem . Ozdabiamy ” kleksem” majonezu, papryką, kukurydzą i posypujemy zieleniną( szczypiorek, pietruszka, koperek).
Porady
Jajka można faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem i wieloma innymi składnikami.
Komentarze