Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach

0 (0 ocen)

Jajka na ciepło w potrawce cebulowo-pomidorowej, z pachnącą i aromatyczną miętą, pod kołderką z żółtego sera. Danie proste i niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
    100 g żółtego sera

    Potrawka:
    3 średnie białe cebule (łącznie 300g)
    2 średnie pomidory (łącznie 300g)
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka mięty
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 1. Cebule pokroić na ćwiartki, następnie w piórka, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa dusić na oliwie 10 min.
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 2. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną miętę. Wymieszać.
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 3. Dodać ketchup. Całość dusić kolejne 10 min.
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 4. Potrawkę doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego (średnica 24 cm).
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 5. Na potrawce równomiernie ułożyć jajka.
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 6. Wierzch posypać startym na grubych oczkach tarki jarzynowej żółtym serem.
  • Jajka zapiekane w cebuli i pomidorach 7. Piec bez przykrycia ok. 30 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować