Borowiki na sposób dziadka

0 (0 ocen)

Sezonowe przysmaki borowiki

Składniki:

  • 300g borowiki
    50g szynki wiejskiej
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    50ml wina czerwonego wytrawnego
    natka pietruszki
    tymianek
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Borowiki na sposób dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć.
    Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami.
    Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino.
    Dodać pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać.
    Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami.
    Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” .
    Torebki położyć na talerzach i zaraz podać.

Komentarze

Podobne przepisy