Jajka w gniazdku z sosem czosnkowo-pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiamy, dzielimy na 10 kulek.
2.Ugotowane jajko układamy na małej kulce mięsa mielonego i oblepiamy mięsem, aby zrobić kształt kulki. Tak postępujemy z wszystkimi jajkami.
3.Następnie bierzemy folię aluminiową i udzieramy 10 pasków 20 cm tak aby owinąć jak cukierka kulki mięsno jajeczne.
Tak przygotowane jajka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.
4.Sos Czosnkowo-pietruszkowy
Wyłóż delikatnie do dużego słoika jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). Do majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką. W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
Porady
sos dobrze jest zrobić dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.
Komentarze