Jaja na ziołowej galarecie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na wielkanocne jajka,serwowane na pysznej ziołowej galarecie.Wyglądają apetycznie,podane z majonezem i kaparami smakują delikatnie ziołowo.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GALARETKA ZIOłOWA:
    - bulion: 400 mililitrów
    - żelatyna spożywcza (płaskie): 3 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 4 łyżki
    - zielony pieprz (marynowany/ziarenka): 4 łyżeczki

    - jaja: 4 sztuki
    - kapary: 12 sztuk
    - pieprz (kolorowy,świeżo mielony): 4 szczypty
    - majonez: 8 łyżek

Jaja na ziołowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół z kury,przecedzić przez sito 400 ml.Do gorącego bulionu dodać 3 łyżki żelatyny,dokładnie wymieszać,aż do całkowitego rozpuszczenia.Dodać szczypiorek i ziarenka pieprzu.Galaretkę przelać do kwadratowego naczynia.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Ugotować jajka na twardo,obrać i pokroić w plastry.
  • jaja na galarecie ziołowej 3. Gdy galaretka stężeje,pokroić ją w kostkę i ułożyc w pucharkach.Na wierzchu ułożyć kapary i plastry jajka. Na jajka (najlepiej szprycą)nałożyć porcje majonezu, udekorować kaparami. Posypać kolorowym pieprzem. Serwować z pieczywem.Do takiej galarety pasuje też sos tatarski, który można podać w miseczce jako dodatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy