Mój autorski przepis na wielkanocne jajka,serwowane na pysznej ziołowej galarecie.Wyglądają apetycznie,podane z majonezem i kaparami smakują delikatnie ziołowo.
Jaja na ziołowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować rosół z kury,przecedzić przez sito 400 ml.Do gorącego bulionu dodać 3 łyżki żelatyny,dokładnie wymieszać,aż do całkowitego rozpuszczenia.Dodać szczypiorek i ziarenka pieprzu.Galaretkę przelać do kwadratowego naczynia.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Ugotować jajka na twardo,obrać i pokroić w plastry.
3.Gdy galaretka stężeje,pokroić ją w kostkę i ułożyc w pucharkach.Na wierzchu ułożyć kapary i plastry jajka. Na jajka (najlepiej szprycą)nałożyć porcje majonezu, udekorować kaparami. Posypać kolorowym pieprzem. Serwować z pieczywem.Do takiej galarety pasuje też sos tatarski, który można podać w miseczce jako dodatek.
Komentarze