• 60 min

Jagodzianki są puszyste i pełne borówkowego nadzienia - idealne na śniadanie ze szklanką mleka lub do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe

    około 600-650 g mąki pszennej
    40 g drożdży
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    40 g masła
    300 ml mleka


    Nadzienie

    250-300 g borówek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Dodatkowo
    lukier
    kilkanaście borówek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W 100 ml mleka rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe ciepłe mleko mieszamy z połową mąki i wyrośniętym rozczynem. W osobnej misce ubijamy na puszystą masę żółtka i cukier. Do żółtek i cukru dodajemy roztopione masło oraz mleko wymieszane z rozczynem i połową mąki. Wyrabiamy ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy samo odchodzi od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Borówki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na około 12 części - jeśli chcecie, żeby w bułeczkach było mniej ciasta, a więcej nadzienia, wtedy ciasto podzielcie na 16 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, a następnie ją spłaszczamy na cienki placek. Na środku każdego placka układamy po łyżce nadzienia, łączymy brzegi i formujemy okrągłą bułkę. Uformowane bułeczki układamy łączeniem do spodu na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Zostawiamy na około 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. i pieczemy bułeczki przez około 15 minut do zrumienienia. Wystudzone jagodzianki polewamy lukrem. Możemy je też ozdobić kilkoma sztukami borówek - bardzo ładnie to wygląda, ale jeśli planujecie zabrać jagodzianki na wycieczkę, to lepiej pominąć ten element :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować