Jagodowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki . Ciasto przelewamy na blachę(25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min . Studzimy .
2.Masa jagodowa :
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . Studzimy .
Śmietankę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier i frużelinę jagodową . Mieszamy . Na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę .
Dokładnie łączymy i powstałą masę wlewamy na ostudzony biszkopt . Wyrównujemy i schładzamy najlepiej całą noc w lodówce . Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami .
Komentarze