Ciasto pełne zbóż i bakalii. Słodkie co nieco w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne wypieki. Ciasto trochę pracochłonne, za to efekt końcowy z pewnością zrekompensuje zadany sobie trud.
Składniki:
Spód:
1 opakowanie musli śniadaniowego – mieszanka płatków zbożowych z rodzynkami i orzechami laskowymi (350 g)
1 opakowanie crunchy – chrupiące musli z dodatkiem chipsów bananowych i czekolady (350 g)
250 g masła
2 jajka
Masa:
1 kg twarogu półtłustego 4% tłuszczu
2 saszetki suchej kaszy jaglanej (2 x 100g)
150 g masła
5 jajek
1/3 szklanki mleka
1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym – kajmak (400 g)
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Galaretka:
200 g rabarbaru
200 g daktyli suszonych bez pestek
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki wody
5 – 6 łyżeczek żelatyny wieprzowej + 1/3 szklanki wody
Jagielnik na spodzie z musli z galaretką rabarbarowo – daktylową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
Przygotować spód - masło stopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec 10 min (180 st. C).
3.Przygotować masę – masło stopić i lekko wystudzić. Tłuszcz oraz pozostałe składniki zmiksować za pomocą blendera.
4.Piec 50 min (180 st. C), następnie wystudzić.
5.Masę wyłożyć na podpieczony spód.
6.Rabarbar drobno pokroić, dołożyć daktyle oraz cukier, po czym zalać wodą (1 i ½ szklanki) - gotować 10 min. Wystudzić i zblendować. Żelatynę zalać wodą (1/3 szklanki) i pozostawić do napęcznienia.
7.Następnie doprowadzić do płynnej postaci, podgrzewając na małym ogniu, mieszając. Żelatynę walać do zmiksowanych pozostałych składników galaretki i wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na upieczone ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia.
Komentarze