Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie.
30 min
Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika
Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.
2.Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.
3.Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu.
4.Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.
5.Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.
Komentarze