Kuchnia niemiecka nie jest zbyt wyrafinowana. Niemki lubią proste i nieskąplikowane dania, dlatego często na podwieczorek podawane są jabłka pieczone z konfiturą. Danie proste, szybkie i smaczne.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka (duże i słodkie): 4 sztuki
- konfitura: 1 szklanka
- rodzynki: 0.5 szklanki
Jabłka pieczone z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jabłek wydrążyć gniazdka. Konfiturę wymieszać z rodzynkami i nadziać nią wydrążone jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieć w 170 stopniach ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku jabłek, dlatego już po 15 minutach pieczenia dobrze jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jabłka są już miękkie w środku. Podawać na gorąco.
Komentarze