Jabłka nadziewane pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jabłka mają fantastyczny orzechowo-cytrynowy farsz i polane są sosiem waniliowym. Bardzo dobry deres

  • 40 min

Składniki:

  • 2 sztuki jabłka,
    1 szklanka orzechy włoskie,
    1 sztuka cytryna,
    4 łyżki cukier,
    2 łyżki woda,
    2 szklanki mleko,
    1 sztuka budyń waniliowy
    laska wanilii
    cynamon

Jabłka nadziewane pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1, Oskrobać jabłka i wyciąć z nich środek z pestkami delikatnie nożem tak aby jabłko się nie rozpadło.
    2, Orzechy włoskie zmielić na drobno. sparzyć cytrynę skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
    3, Rozpuścić cukier w wodzie i na małym ogniu cały czas gotując dodać sok i skórkę z cytryny i orzechy. prażyć ok. 1 min.
    4, Naczynie żaroodporne posmarować masłem , ułożyć jabłka w jabłka włożyć nadzienie orzechowe.
    5, ugotować budyń waniliowy zgodnie z treścią na opakowaniu dodając laskę wanilii i polać resztą nadzienia orzechowego . piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 40min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy