1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz szczyptę soli przesiać. Dodać jako i posiekane masło. Zagnieść na jednolite ciasto. Formę wysmarować masłem oprószyć bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na ok 40 min.
2.Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny oraz posypać cynamonem, wymieszać.
3.Wodę wymieszać z budyniem oraz cukrem. Mieszankę gotować, stale mieszając, gdy zacznie gęstnieć dodać jabłka, mieszając gotować ok 3 min. tak aby jabłka były dobrze wymieszane z budyniem.
4.Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść.
5.Przygotowany spód ciasta podpiec ok. 15 min. w piekarniku w 180*C. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowe, posypać kruszonką. Piec ok 40 min w temp. 180*C.
Komentarze