Jabłkowe crumble z kremem bananowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny deser z jabłkami, kruszonką i słodkim kremem bananowym

  • 15 min

Składniki:

  • 2 małe jabłka
    szczypta cynamonu

    na kruszonkę:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka posiekanych orzechów
    1 łyżka wiórków kokosowych

    na krem bananowy:
    1 banan
    1 jajko
    2 łyzki mąki
    pół szklanki mleka
    2 łyżki jogurtu naturalnego

Jabłkowe crumble z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jablka pokroić na kawałki gotować na wolnym ogniu ok 10 minut, dodać cynamon.
  • 2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka, a na nie kruszonkę. Zapiekać ok 20 min.
  • 4. Przygotować krem bananowy: Do garnka włożyc wszystkie skladniki i razem zblendować. Gotować na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia. Na koniec wymieszać z jogurtem.
  • 5. Na gotowy deser wyłożyć gęsty budń, chwilkę odczekać i można jeść.

Porady

Składniki są podane na 1 dużą porcję lub dwie mały Gotowy deser można podać z konfitrurą wiśniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy