Jabłko w budyniu na drożdżowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sprawdzony przepis na słodką przekąskę dla ceniących sobie tradycyjne smaki "jak u babci", puszyste drożdżowe ciasto z odrobiną kakao, z jabłkiem oprószonym cynamonem i delikatnym budyniem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    ok. 1 szklanka mleka
    500 g mąki
    150 g cukru
    5 żółtek
    ok. 80 g masła
    szczypta soli
    łyżka lub dwie kakao

    Masa:
    1 l mleka
    3 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
    3/4 szklanki cukru (lub wg gustu)
    1kg jabłek
    łyżka cynamonu

    dodatkowo:
    jajko do posmarowania wierzchu ciasta
    cukier puder/lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Jabłko w budyniu na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:

    Pół szklanki mleka podgrzać. Drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki dokładnie rozmieszać w letnim mleku - przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Pozostały cukier połączyć z żółtkami. Mąkę połączyć z kakao, dodać sól a następnie roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i ok. pół szklanki pozostałego mleka. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać przestudzone masło. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto podsypać delikatnie mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Jedną część (trochę większą) rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, a drugą rozwałkować i pokroić wzdłuż na cienkie paski, z których powstanie krateczka na wierzchu.
  • 2. Na mleku (1l) zagotować budyń i posłodzić wg uznania.
  • 3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oprószyć cynamonem.
  • 4. Na rozwałkowanym cieście, którym wyłożymy blaszkę, ułożyć jabłka. Następnie całość zalać ciepłym jeszcze budyniem i ułożyć na wierzchu krateczkę z pozostałych pasków ciasta drożdżowego. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem (lub pozostałym niewykorzystanym białkiem). Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Smacznego!

Porady

Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najlepiej samemu kontrolować jego konsystencje i zdecydować czy potrzebujemy więcej, czy też mniej mleka (a później masła) do wyrabiania, pamiętając że ostatecznie ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować