Jabłko nadziewane camembertem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawy i prosty pomysł na wykwintną przystawkę.

  • 60 min

Składniki:

  • -6 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
    - garść rozdrobnionych orzechów włoskich
    - białko jaja kurzego
    - 2-3 łyżki cukru
    - 3 serki camembert
    - butelka białego wina
    - melisa do dekoracji

Jabłko nadziewane camembertem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Jabłka gotujemy w winie ok 5 min, aż staną się miękkie
    2) Ubijamy białko z cukrem, a następnie dodajemy do niego orzechy, całość mieszamy
    3) Serki camembert przekrajamy w poprzek, tak aby powstały dwa placki
    4) Na blasze układamy 6 połówek camemberta, na to kładziemy podgotowane wcześniej jabłka
    5) W miejsce gniazd nasiennych wkładamy powstałą wcześniej masę orzechową
    6) Tak przygotowane jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i zapiekamy ok 5 min
    7) Przed podaniem dekorujemy melisą i ewentualnie tartą czekoladą

Porady

Wino, które zostało po gotowaniu jabłek świetnie komponuje się z przystawką :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy