Przepis dla Pań, które mówią, że nie potrafią piec ciast. Ten jabłecznik musi się udać! A kto powiedział, że na wielkanocnym stole mają być same mazurki? Polecam.
30 min
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki krupczatki
- szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1 - 1,20 kg jabłek
- margaryna do wysmarowania blaszki i bułka tarta do jej wysypania
Jabłecznik z chrupiącą kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wkładamy wcześniej do zamrażarki, żeby się mocno schłodziło.
Jabłka ucieramy na grubej tarce, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon, dokładnie mieszamy.
Mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy dokładnie. Dzielimy mieszankę na dwie części.
2.Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wsypujemy połowę mieszanki mąki, cukru, bułki tartej i proszku do pieczenia. Wyrównujemy i wykładamy na to jabłka. Na jabłka ponownie wysypujemy pozostałą mieszankę. Górę wyrównujemy.
3.Zmrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy nim wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50 minut. Po tym czasie jeszcze przez 10 - 15 minut trzymamy w piekarniku.
Komentarze