Jabłecznik cioci Krysi

4.49 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, lekki i orzeźwiający. Wspaniale smakuje do kawy. Jesienią to ciasto piekę prawie w każdą sobotę.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● kostka masła
    ● 4 żółtka
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 2 kg jabłek
    ● łyżka cynamonu
    ● 6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy łyżką
    i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i cukier
    waniliowy i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 1/3 wkładamy
    do zamrażarki, a resztę do lodówki na godzinę.
  • 2. Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy prostokątną formę,
    pieczemy 15 minut
    w temp. 180 °C.
  • 3. Jabłka obieramy, kroimy,
    podlewamy wrzątkiem
    i dusimy. Gdy się
    rozpadną, dodajemy cukier
    i cynamon, studzimy
  • 4. Na cieście wykładamy
    jabłka i ścieramy resztę
    ciasta z zamrażarki lub
    wycinamy paseczki i
    układamy kratkę. Pieczemy
    godzinę. Zimne posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować