Jabłecznik cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy łyżką
i siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i cukier
waniliowy i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 1/3 wkładamy
do zamrażarki, a resztę do lodówki na godzinę.
2.Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy prostokątną formę,
pieczemy 15 minut
w temp. 180 °C.
3.Jabłka obieramy, kroimy,
podlewamy wrzątkiem
i dusimy. Gdy się
rozpadną, dodajemy cukier
i cynamon, studzimy
4.Na cieście wykładamy
jabłka i ścieramy resztę
ciasta z zamrażarki lub
wycinamy paseczki i
układamy kratkę. Pieczemy
godzinę. Zimne posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze