Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej

4.49 (171 ocen)

Kolejny niedzielny obiad :) Dzisiaj wybrałam golonki indycze ,które moczyły się przez całą noc w marynacie słodko – kwaśnej . Bardzo prosty przepis i plusem jest to ,że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika

Składniki:

  • -4 golonki indycze
    Marynata :
    -3 łyżki miodu
    -3 łyżki musztardy
    - 1 łyżka oleju
    - 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    -1 łyżka soku z cytryny
    - odrobina pieprzu świeżo zmielonego
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy . Polewamy golonki marynatą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Dopóki nie położymy się spać :) dobrze jest co jakiś czas przewracać je na drugą stronę . Na drugi dzień odlewamy nadmiar marynaty ,ale ją zachowujemy.Wkładamy golonki do żaroodpornego garnka i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem. W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek i przypiekamy z góry.

Porady

Ja zrobiłam surówkę z kapusty ,ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę .Wyśmienicie komponować się będzie z tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki ,ale nie kalifornijskie ,tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki .Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej . Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować