zupa pomidorowa wielowarzywna

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa z nietypowymi składnikami - kalarepą, papryką, burakiem, który jednocześnie pogłębia kolor zupy oraz ketchupem. Ciekawie również prezentują się ozdobne pomidorki koktajlowe - żółte gruszkowe. Całość doprawiona w orientalnym stylu.

Składniki:

  • 8 niedużych ziemniaków (łącznie 600g)
    300 g pomidorów koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
    2 średnie kalarepy (łącznie 300g)
    1 średnia zielona papryka (200g)
    2 nieduże buraki czerwone (łącznie 200g)
    2 średnie marchewki (łącznie 150g)
    15 cm-owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej bazylii
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego kremowego
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1/3 szklanki wody
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Inna zupa pomidorowa 1. Pora posiekać i chwilę dusić z obranym i posiekanym czosnkiem, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę papryką, curry, imbirem i sproszkowaną ostrą papryką.
  • Inna zupa pomidorowa 2. Następnie wlać bulion, dodać ketchup i koncentrat pomidorowy . Ziemniaki, kalarepę, buraki i marchewkę obrać. Warzywa pokroić w cząstki i dołożyć do zupy. Gotować 20 - 25 min.
  • Inna zupa pomidorowa 3. Serek rozetrzeć z wodą - mieszankę wlać do zupy. Gotować chwilę, aż się całkowicie rozpuści. Dołożyć pokrojone na połówki pomidory oraz posiekane zioła. Całość gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować