Hummus z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Kremowa, wegańska pasta na chleb, w której głównym składnikiem jest ciecierzyca.

Składniki:

  • - 1 szklanka suchej ciecierzycy
    - 5 płaskich łyżek pasty tahini
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 150 g suszonych pomidorów
    - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 2 szczypty chili
    - 5 łyżek zimnej wody
    - oliwa z oliwek
    - sól do smaku
    - 1 1/2 łyżki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Hummus z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę dokładnie przepłukujemy wodą. Następnie zlewamy ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodajemy łyżkę sody oczyszczonej i tak pozostawiamy na noc.
  • 2. Kolejnego dnia odlewamy wodę i jeszcze raz przepłukujemy ciecierzycę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy pół łyżki sody oczyszczonej i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku ciecierzyce i przepłukujemy ją pod zimną wodą.
  • 3. W blenderze miksujemy na gładką masę ugotowaną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, słodką paprykę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory.Następnie dodajemy wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku. Przed podaniem przekładamy hummus do miski, skrapiamy oliwą z oliwek i do dekoracji możemy go jeszcze posypać słodką papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

hummus z suszonymi pomidorami

To może cię zainteresować