Hummus z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę dokładnie przepłukujemy wodą. Następnie zlewamy ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodajemy łyżkę sody oczyszczonej i tak pozostawiamy na noc.
2.Kolejnego dnia odlewamy wodę i jeszcze raz przepłukujemy ciecierzycę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy pół łyżki sody oczyszczonej i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku ciecierzyce i przepłukujemy ją pod zimną wodą.
3.W blenderze miksujemy na gładką masę ugotowaną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, słodką paprykę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory.Następnie dodajemy wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku. Przed podaniem przekładamy hummus do miski, skrapiamy oliwą z oliwek i do dekoracji możemy go jeszcze posypać słodką papryką.
Komentarze