Hummus niezwykła pasta z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 godz.

Tradycyjny hummus (humus) przygotowujemy z ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), oliwy, czosnku i soku z cytryny. Ma wspaniały smak, jest bardzo odżywczy i szybki w przygotowaniu.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki na hummus:
    ◦400 g suchej ciecierzycy
    ◦200 g tahini (przepis na pastę sezamową znajdziecie poniżej)
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦sok z 1/2 cytryny
    ◦oliwa z oliwek
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦150 ml zimnej wody
    ◦1 łyżeczkę sody oczyszczonej

    Składniki na tahini:
    ◦200 g ziaren sezamu
    ◦2-3 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie innego oleju roślinnego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta z ciecierzycy Hummus

Hummus niezwykła pasta z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hummus 1. Przygotowanie tahini:
    Tahini to pasta/masło sezamowe, które otrzymujemy z rozdrobnionych, uprażonych ziaren sezamu. Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy ale można użyć również blendera.

    Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do młynka lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już miała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 2-3 łyżki oleju sezamowego.

    Taką pastę można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce.
  • Hummus 2. Przygotowanie hummusu:
    Cieciorkę zalewamy wodą dodajemy 1 łyżeczkę sody (dzięki temu ziarna będą miękkie) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie umieszczamy cieciorkę, dodajemy tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.

    Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek i ćwiartką cytryny. Można udekorować go natką pietruszki lub oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować