Hiszpańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i wycieramy. Kroimy w różnego rodzaju kawałki.
2.Olej rozgrzewamy na patelni i przekładamy ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia.
3.Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
4.Ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na ręcznik papierowy i zostawiamy na ok. 3 minuty do lekkiego ostygnięcia. Po tym czasie przekładamy ziemniaki do jajek.
5.Olej z patelni odlewamy zostawiając tylko 1 łyżkę. Rozgrzewamy i wlewamy masę jajeczną na patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 7-10 minut z każdej strony.
6.Tortillę przekładamy najlepiej za pomocą talerza.
Porady
Podajemy z sałatką lub konserwowym ogórkiem i papryką.
Komentarze