Hinduski ryż z odrobiną cytryny i obłokiem cynamonu oraz gałki muszkatołowejPrzepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie bangalorskiej na południu Indii.Teraz przekazuję go Wam
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż, (zakupiony w polskim sklepie,): 1 opakowanie
- warzywa, (wykorzystaj te, które masz w lodówce,): 2 pęczki
- cytryna, (jej kwaskowate nuty,): 2 plastry
- imbir, (pokrzepiajacą nutkę, najlepiej świeżego.... lub suszonego,): 1 plaster
- gałka muszkatałowa oraz cynamon (obłok gałki muszkatałowej i deszczyk pachnącego cynamonu): 1 szczypta
- owoce, (sezonowe najchętniej wkomponują się w tę potrawę, polecam): 1 opakowanie
- owoce świeże: mandarynki i/lub brzoskwinie,: 2 sztuki
- kokos bądź wiórki kokosowe , (najlepsze byłyby te suszone przez azjatyckie słońce): 1 opakowanie
- jogurt naturalny: 1 łyżka
- olej (w Indiach warzywa aż toną w oleju, gdy są przysmażane): 1 łyżka
- liście (z własnej działki bądź z przydrożnego warzywniaka): 1 pęczek
Hinduski ryż z.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z miłością zasiądź do zrobienia bardzo prostej i pożywnej potrawy. Jest słodka, jak miłość tego lata. Pomarańczowa nieco, jak blask zachodu słońca, jaki pamiętam, gdy żegnałam się z Indiami.
Przepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie bangalorskiej na południu Indii.
Miałam możliwość uczestnictwa w kolejnej już tradycji owego hinduskiego domu.
Przyrządzanie potrawy.
Co potrzebujemy oprócz tego co podałam już wyżej?
Wyciszenie i radość jednocześnie. Jeśli przyrządzamy potrawę z kimś jeszcze to przede wszystkim otwarcie na bycie z drugą osobą w tej właśnie chwili.
Zapewniam, jeśli intencja naszą będzie, by przygotowywać danie
z Miłością – będzie to potrawa , która zachwyci wszystkie zmysły.
A może obudzi kolejne?
2.Ważne jest to, by ugotować ryż do stanu, by był miękki i puszysty.
Gdy będzie gotowy i ostudzony – po kolei dodawać składniki (jak na zdjęciu).
P.s. Wiórka można posypać na ryż zmieszany uprzednio z owocami, które można zapiekać na patelni w tłuszczu. W Indiach – polecany tłuszcz głęboki, a więc jest go dużo.
3.Podawać możemy na zimno. Proponuję wedle zwyczaju hinduskiego: podanie potrawy na liściu i polanie dopiero wtedy sosem.
4.Lub w wersji nieco europejskiej – w misie, a liście są obok. I do tego koniecznie kwitnący kwiatek.
5.Życzę: skrzydeł anioła i uśmiechu od ucha do ucha. Od rana do wieczora, a potem po raz kolejny: ryż, ale już z innym sosem.
Komentarze