Hinduski ryż z....

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Hinduski ryż z odrobiną cytryny i obłokiem cynamonu oraz gałki muszkatołowejPrzepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie bangalorskiej na południu Indii.Teraz przekazuję go Wam

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż, (zakupiony w polskim sklepie,): 1 opakowanie
    - warzywa, (wykorzystaj te, które masz w lodówce,): 2 pęczki
    - cytryna, (jej kwaskowate nuty,): 2 plastry
    - imbir, (pokrzepiajacą nutkę, najlepiej świeżego.... lub suszonego,): 1 plaster
    - gałka muszkatałowa oraz cynamon (obłok gałki muszkatałowej i deszczyk pachnącego cynamonu): 1 szczypta
    - owoce, (sezonowe najchętniej wkomponują się w tę potrawę, polecam): 1 opakowanie
    - owoce świeże: mandarynki i/lub brzoskwinie,: 2 sztuki
    - kokos bądź wiórki kokosowe , (najlepsze byłyby te suszone przez azjatyckie słońce): 1 opakowanie
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - olej (w Indiach warzywa aż toną w oleju, gdy są przysmażane): 1 łyżka
    - liście (z własnej działki bądź z przydrożnego warzywniaka): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hinduski ryż z.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z miłością zasiądź do zrobienia bardzo prostej i pożywnej potrawy. Jest słodka, jak miłość tego lata. Pomarańczowa nieco, jak blask zachodu słońca, jaki pamiętam, gdy żegnałam się z Indiami.
    Przepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w rodzinie bangalorskiej na południu Indii.
    Miałam możliwość uczestnictwa w kolejnej już tradycji owego hinduskiego domu.
    Przyrządzanie potrawy.
    Co potrzebujemy oprócz tego co podałam już wyżej?
    Wyciszenie i radość jednocześnie. Jeśli przyrządzamy potrawę z kimś jeszcze to przede wszystkim otwarcie na bycie z drugą osobą w tej właśnie chwili.
    Zapewniam, jeśli intencja naszą będzie, by przygotowywać danie
    z Miłością – będzie to potrawa , która zachwyci wszystkie zmysły.
    A może obudzi kolejne?
  • 2. Ważne jest to, by ugotować ryż do stanu, by był miękki i puszysty.
    Gdy będzie gotowy i ostudzony – po kolei dodawać składniki (jak na zdjęciu).
    P.s. Wiórka można posypać na ryż zmieszany uprzednio z owocami, które można zapiekać na patelni w tłuszczu. W Indiach – polecany tłuszcz głęboki, a więc jest go dużo.
  • 3. Podawać możemy na zimno. Proponuję wedle zwyczaju hinduskiego: podanie potrawy na liściu i polanie dopiero wtedy sosem.
  • 4. Lub w wersji nieco europejskiej – w misie, a liście są obok. I do tego koniecznie kwitnący kwiatek.
  • 5. Życzę: skrzydeł anioła i uśmiechu od ucha do ucha. Od rana do wieczora, a potem po raz kolejny: ryż, ale już z innym sosem.
  • 6. Grażyna.
    P.s. Zdjęcia wykonał mój mąż.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować