Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.
4 godz.
Składniki:
Na 10 bułek:
700g mąki pszennej
250 ml mleka + 2 łyżki
150 ml przegotowanej ciepłej wody
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 dkg drożdży
2 jajka
sezam
Hamburgerowe bułki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki letniego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy, dodajemy przegotowaną wodę, resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny.
2.Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek.
3.Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe.
4.Każdą bułkę delikatnie spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka żółtkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut pod ściereczką,żeby troszkę wyrosły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok 15- 20 minut. Bułki są mięciutkie i śmiało można je zjeść na drugi dzień na śniadanie.
Komentarze